Resum blog

Resum blog

dijous, 28 de novembre del 2013

Maneres de presentar una informació

La classe d'avui de GTIC ha estat molt productiva. He aprés un munt de coses noves.
Durant dues hores hem estat parlant de quines maneres i quines eines existeixen per a presentar informació.
Primer, cal dir, que totes les coses es poden presentar de dues maneres: transmetent emocions, sentiments, etc. o no fent-ho, sinó donant una informació a partir de idees i conceptes. És clar, que de vegades aquestes dues formes es poden barrejar.
Partint d'aquesta base, hi ha programes, pàgines web, etc. més adients segons com vols expressar-te. Jo parlaré de cinc noves formes.
En primer lloc, existeixen pàgines web que ens ofereixen un espai per tal de fer pòsters. És la manera més "sentimental" de les que parlaré, de presentar algun tema. La pàgina GLOGSTER, es dedica exclusivament a la creació de pòsters. Si vols saber més sobre aquesta pàgina  fes click aquí
També hem conegut una pàgina web que consisteix en fer una espècie de suro virtual en el qual, tú i les persones a les quals passis l'adreça, podran afegir notes al suro. D'aquesta manera es poden fer treballs, penjar fotografies per diverses persones, etc. La pàgina de la qual estic parlant és http://padlet.com/.
Aquí podeu veure un exemple d'un padlet que vam fer les meves companyes i jo pel treball del Bon comunicador.
En aquest padlet podeu veure els tweets més destacats que Antoni Bassas ha publicat entre el mes d'octubre i de desembre. Si vols veure'l fes click aquí.

Segurament, tothom ha vist en algun lloc un núvol de paraules. Tu també pots crear-ne un si et fiques en aquesta pàgina: http://www.wordle.net/. És molt fàcil d'utilitzar, només has de introduir un text i automàticament es crea el núvol. Les paraules més grans (que en teoria han de ser les més importants) són aquelles que al teu text surten amb més freqüència. Una vegada fet el núvol "sol" pots modificar-lo: canviar-li els colors de lletra i de fons, eliminar paraules...
Mitjançant aquestes dues últimes eines podem fer una feina menys lligada als sentiments, especialment amb Wordle.

Per una altra banda podem  trobar els fluxogrames i els mapes conceptuals. Són bastants semblants, però cadascún té els seus trets característics.
Els mapes conceptuals, que tots coneixem, són formats per: conceptes, connectors i fletxes. Aquí podeu veure un exemple que també he fet jo mateixa, amb un programa anomenat CMAP TOOLS. Ja de pas, vull dir que és un programa local, és a dir, que s'ha d'instal·lar a l'ordinador per poder-lo fer funcionar. És molt senzill i pràctic, sobretot per a estudiants. Aquells projectes que fas, els pots desar al teu ordinador o en una plataforma online.
Aquí teniu el mapa conceptual que vaig fer d'aquest text: 
https://docs.google.com/a/blanquerna.url.edu/document/pub?id=1ESnGfthkv-f9jL7Qt-e04DXIvZwXU_Bfld4zCpK5tnk



Per l'altra banda, trobem el fluxograma. Sempre es respon amb sí i no, d'aquesta manera hauràs de seguir un camí o un altre.
Mitjançant una web que he trobat (http://www.gliffy.com/) he fet el següent fluxograma, per tal d'esclarir el que és, atès que és una mica difícil d'explicar. Cal dir, que aquesta pàgina és molt senzilla d'utilitzar, encara que està en anglès, és tot molt deductiu.
És important saber que els cercles són els problemes, els rectangles les preguntes i els rombes les respostes.
El fluxograma que he creat, com podeu observar, tracta sobre què fer si el mòbil no s'encén. Les opcions que dono no són totes les que podria haver-hi en una situació normal, ja que només és un intent d'exemplificar el què és un fluxograma.

He de dir que m'ha agradat molt conèixer i treballar amb aquestes noves eines, perquè crec que m'obren més camins per tal de presentar una informació. A més, puc escollir entre un estil més subjectiu (expressant sentiments, emocions...), amb els pòsters, per exemple. O un estil més objectiu o informatiu amb un mapa conceptual, un fluxograma...

Aquí podeu veure el fluxograma que jo he fet:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada