Resum blog

Resum blog

diumenge, 17 de novembre del 2013

Com parlar bé en públic

Fa uns dies que volia fer aquesta entrada per parlar d'un llibre. Com parlar bé en públic és una espècie de manual que et dóna molts consells (i molt bons) per a tenir èxit en un discurs, presentació oral...
Aquest llibre, ens el va recomanar la professora de COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital). El treball que havíem de fer consistia en llegir-nos el llibre i prendre apunts del que nosaltres creguéssim més important. En una altra entrada, ja vaig parlar sobre aquests apunts que havíem de prendre i com s'havien d'agafar, així que no insistiré en aquest tema.
En primer lloc crec que aquest llibre pot ser molt útil per a tot tipus de persones: tant per a estudiants que hagin de fer exposicions davant dels seus companys i professors, com per a treballadors que han d'explicar projectes als seus caps, etc.
El més important que hem de tenir en compte és que parlar bé en públic no és un do, que alguns el tenen i altres no. Que algunes persones tenen més facilitat que altres, això és evident, però existeixen trucs, consells i TÈCNIQUES per aprendre. Per tant, podem dir que sí, que s'aprèn a parlar en públic. Encara que moltes persones tinguin la falsa idea de que no, està demostrat.
No explicaré el llibre sencer, sinó que aprofitaré el decàleg (que vam fer l'últim dia de classe) per fer una presentació oral. Aquest decàleg consisteix en les coses més importants que s'han de tenir en compte per poder fer un bon discurs. 
A classe, primerament ens vam posar per petits grups i vam fer el nostre propi decàleg. Quan ja ens havíem posat d'acord les persones del grup per fer-lo, vam escollir un representant de cada grup perquè ens poséssim d'acord i així fer un decàleg conjunt. D'aquesta tasca va sortir com a resultat aquest decàleg:

DECÀLEG PER FER UNA PRESENTACIÓ ORAL:

1. Controlar els nervis (estar relaxat). 
S'han de fer servir tècniques per minimitzar els nervis. Per exemple, mitjançant la respiració, podem controlar i ser conscients del ritme. Per controlar els nervis primer has de mirar com estàs tú, és a dir, acceptar que estàs nerviós per així poder controlar-ho. S'han d'evitar els tics nerviosos com tocar-se el cabell, objectes... Tampoc ens hem de posar darrere d'objectes, com per exemple taules o cadires, ja que dóna sensació de que ens volem amagar. Per últim, ens hem de concentrar quan fem un discurs i per això es necessita una preparació prèvia.

2. Fer un guió.
En primer lloc, hem de seguir una estructura concreta que consisteix en la introducció, el desenvolupament i la conclusió. En aquest guió han de constar les idees principals i algunes de secundàries. És important entendre que han d'aparèixer idees o conceptes, que no s'han de confondre amb paraules o frases. També han de constar les sis preguntes bàsiques (què, com, qui, per què, on i quan).
També és important recordar que el guió que creem s'ha de memoritzar, en canvi, el discurs NO. Per tant, el guió seria una eina només per a tu i el discurs és per al públic.
A l'hora de preparar el guió s'ha de tenir en compte les condicions del públic (l'edat, especialitzat en algun tema..). També s'ha de tenir en compte que el grau d'atenció varia depenent del moment del discurs. El principi i el final és el moment màxim d'atenció.

3. Domini de la llengua: fonologia, morfologia, sintaxi...
L'orador ha de tenir un clar domini d'aquest qüestió, ja que no pot permetre's dir barbarismes o dir frases mal estructurades. Si parla de maner correcta, l'orador es guanyarà el respecte del públic.

4. Ítems bàsics del discurs: CLAR, CONCÍS I BREU.
S'han de fer frases curtes i les frases han de tenir l'ordre lògic (subjecte + verb). 
A més han de tenir aquestes característiques, que siguin clares, concises i breus.

5. Tenir clars els objectius del discurs: convèncer/persuadir o informar.

Podem fer dos tipus de discursos: l'argumentatiu (que pretén convèncer al públic d'alguna cosa, vendre un producte...) i l'informatiu (que tal i com diu la paraula, informa d'alguna cosa des de una mira més objectiva). Per tal, hem de saber escollir que és el que volem fer en cada moment i per tant, quin és el discurs que volem utilitzar.

6. Feedback (retroalimentació). 
L'orador ha d'actuar depenent de les reaccions del públic. Ha de tenir un contacte visual amb el públic. Per tant, si aquest no està atent, l'orador haurà de fer-lo participar. 
Si les sensacions de l'orador són dolentes, ha d'intentar modificar el seu discurs, per tal de que això canviï.

7. La posició del cos.
L'orador ha de tenir una correcta posició del cos. Ha de mostrar el cos sencer, per tant, no ha de creuar  braços ni cames... 
Ha d'evitar amagar-se, per exemple, ens hem de retirar el cabell de la cara mentre parles.
Tenir una bona posició no només serveix per donar una bona imatge, sinó també perquè la veu flueixi millor.

Espero que aquest decàleg serveixi a qualsevol persona que vulgui fer una presentació oral, un discurs, etc.

Per últim, com a opinió personal, vull dir que crec que la lectura d'aquest llibre m'ha estat molt útil, ja que a la Universitat, contínuament hem de fer exposicions. A més, també hem servirà en un futur, per quan sigui mestra i hagi de fer reunions als pares o hagi d'explicar alguna cosa als meus alumnes. 
A més, crec que si segueixo tot allò que em diu el llibre, podré millorar molt els meus discursos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada