Resum blog

Resum blog

dimarts, 26 de novembre del 2013

La Wikipedia

Tots coneixem la Wikipedia i la hem utilitzat milions de vegades, però sabem com funciona realment?
A la classe de GTIC de l'altre dia, vam respondre una sèrie de preguntes sobre la Wikipedia. Els aspectes que vull destacar són els següents:
  • La Wikipedia és un dels Wikis més famosos que existeixen. Per qui no sàpiga què és un Wiki, pot fer un cop d'ull a l'entrada: Wikis d'aquest mateix blog.
  • Els articles que trobem a la Wikipedia en diferents idiomes no són iguals. Això pot ser un desavantatge, ja que no tots obtenim la mateixa informació, però si sabem altres idiomes, es pot convertir en un aspecte positiu, ja que pots completar la informació. 
  • Tothom pot escriure a la Wikipedia, per això podem trobar informació falsa. Per combatre els spams i la informació errònia, existeixen una sèrie de paraules (per exemple, les malsonants) que s'eliminen automàticament quan s'escriuen a algun article. També, els propis usuaris de la Wikipedia, poden fer-se una llista de seguiment. A aquestes llistes, tenen els articles que els interessar seguir i repassar, per tal de revisar si hi ha coses que estan malament, etc.
  • Un article, s'edita de manera molt fàcil, només hem de fer click a "Modifica". No cal que siguis usuari per tal de modificar un article.
  • Tots els articles de la Wikipedia tenen un espai de discussió. En aquest espai, els diferents usuaris poden parlar sobre un article de la Wikipedia, algun aspecte d'un article en el qual no estiguin d'acord.... Els comentaris que facis s'hauran de signar, per tal d'evitar l'anonimat.
  • Tota la informació que aparegui a la Wikipedia haurà de estar contrastada, per això cal citar les fonts d'on has extret la informació.
  • Al llibre d'estil de la Wikipedia tenim explicats tots els aspectes que s'han de tenir en compte quan s'escriu un article.
  • La Wikipedia té altres projectes germans, com per exemple la WikimediaCommons, Eduwiki, Wikcionario, Wikilibros, Wikiviajes, etc.
  • La Wikipedia té 5 pilars fonamentals, que estan explicats aquí: Els cinc pilars
Durant aquesta setmana, amb la meva companya Marina, faré un tasca per treballar més a fons la Wikipedia, però això ja ho explicaré més endavant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada