Resum blog

Resum blog

dimecres, 6 de novembre del 2013

L'orquestra simfònica

Hola a tots.

En aquesta entrada m'agradaria parlar de l'orquestra simfònica.
A l'assignatura de expressió musical hem tractat aquest tema a la classe. Durant algunes sessions vam parlar de què és aquesta orquestra, i quines famílies la composen. I d'això és del que parlaré en aquesta entrada.

  • Què és?
L'orquestra simfònica és una agrupació o conjunt musical de grans dimensions que compta amb diferents famílies d'instruments musicals: vent-fusta, vent-metall, percussió i corda.
(Aquesta definició està extreta de la Wikipedia)

  • Quines famílies d'instruments la componen?
Els instruments bàsics que trobem de VENT-FUSTA són els següents (ordenats d'agut a greu): flauta travessera, oboè, clarinet, saxofon i fagot.
També trobem instruments de VENT-METALL (ordenats d'agut a greu): trompeta, trompa, trombó i tuba.
Una altra família d'instruments molt important és la CORDA. Es divideix en tres tipus: corda fregada  (violí, viola, violoncel i contrabaix), corda pinçada (arpa i clavecí/clave/clavicèmbal) i corda percudida (el piano).
Finalment trobem la família de la PERCUSSIÓ. Es poden fer diferents classificacions (segons el tipus de so, el tipus de material...) però la que faré jo és la següent:
-Els idiòfons: Produeixen el so a través de la vibració del seu propi cos. Per exemple: el xilòfon, el carilló, el metal·lòfon, el triangle...
-Els aeròfons: La vibració la produeix l'aire. Per exemple: els xiulets, les sirenes...
-Els cordòfons: Produeixen el so a través d'una o varies cordes estirades. Per exemple: el piano.
-Els membranòfons: Produeixen el so a través d'una membrana estirada sobre un recipient que fa de caixa de ressonància. Per exemple: els tambors.
-Els electròfons: produeixen o modifiquen el so a través de mitjans electrònics. Un exemple d'això seria la bateria electrònica.

Aquí insereixo dues fotografies de la disposició de l'orquestra simfònica:








Per últim vull explicar que per acabar de treballar aquest tema, hem de fer un treball que consisteix en anar a veure un concert en directe de l'orquestra simfònica per tal de donar la nostra opinió, expressar com ens hem sentit al escoltar els instruments en directe, etc. Per aquesta raó, ahir a la nit, que era dimarts dia 5 de novembre, algunes persones de classe vam anar a veure aquest concert. Va durar al voltant de dues hores però es va passar bastant ràpid ja que hi havia un descans de 20 minuts entremig.
Aquell que  no hagi vist un concert en persona (i que li agradi aquest tipus de música) li recomano que vagi perquè és molt diferent escoltar els instruments en CD que en directe.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada