Resum blog

Resum blog

dimarts, 29 d’octubre del 2013

LOECE, LODE, LOCE, LOE I ARA... LOMCE?


Aquest matí no hem fet seminari, sinó que ha vingut el Sr. Blai Gasol a fer-nos una conferència sobre l'anomenada Llei Wert, però millor dit, sobre la LOMCE (llei orgànica de la millora de la qualitat educativa).
La conferència estava a càrrec del Sr. Blai Gasol, inspector jubilat del Departament d'Educació de la Generalitat, i ex director general d'ordenació i innovació educativa. Ens ha pogut aportar moltes dades interessants i informació que no sabíem d'aquesta nova llei.
Però per entendre-la millor, primerament ha fet un repàs a les diferents lleis educatives, que han existit des de les acaballes del règim franquista.
La primera llei que es va fer va ser l'anomenada Llei Moyano (1957), el més destacat es que obligava a portar als nens dels 6 als 9 anys a classe. Anys, més tard, sobre els 70, es va imposar la Llei General d'Educació. Aquesta llei, per primera vegada, unifica l'educació des dels 6 fins als 14 anys en un ensenyament obligatori.
Després va venir la LOECE (1980) però que d'hora va ser canviada per la LODE (1985).
La LOGSE (1990) va ser cabdal fins fa poc temps, va tocar temes molt importants: separació d'educació infantil, educació primària, ESO i batxillerat; concepte de diversitat, projecte educatiu propi de cada escola, etc.
Al 2002, surt la LOCE , al 2006 la LOE i ara la LOMCE. El què és clar és que la política i l'educació en aquest país van de la mà; cada vegada que hi ha hagut un canvi de govern, ha volgut deixar la seva empremta al sistema educatiu i aquestes lleis en són la prova.
La LOMCE, que ha estat creada i només recolzada pel PP. S'ha començat a redactar aquest any i tan sols fa unes setmanes que va sortir aprovada a les Corts, només votada pel propi Partit Popular, què com ja sabem, té la majoria absoluta i per tant, fa i desfà com vol. D'aquesta manera, la llei sortirà endavant sense el recolzament de cap partit polític més (ja no dir, dels ciutadans).
Aquesta nova llei se la podria catalogar de centralitzadora, ja que pretén recuperar una sèrie d'interferències que s'havien fet a les comunitats autònomes, el govern central tindrà total llibertat en matèria de les assignatures troncals i a més se'n faran avaluacions externes als alumnes (el que més col·loquialment diem revàlides).
A més té un caràcter conservador i polititzat. 
També, impedeix la immersió lingüística. Això afecta especialment a comunitats com Catalunya, on el que es pretén és que des de educació infantil es facin 4 hores de castellà (per exemple). Pretenen fer del castellà la llengua vehicular de tot l'Estat espanyol. Especialment això ha causat bastant polèmica, ja que, els pares que desitgin que els seus fills facin tota la seva escolarització en castellà tindran el dret de demanar-ho i si l'escola no té els mitjans per proporcionar-la, serà el govern, l'encarregat de pagar una escola privada a aquell que ho hagi demanat.
Jo tinc una opinió molt formada sobre aquesta nova llei, però i vosaltres, que en penseu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada