Resum blog

Resum blog

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Educació audiovisual

Hola a tots.
A l'última classe de GTIC vam comentar un llibre molt interessant. 
Havíem de portar llegit el primer capítol del llibre Vídeo i educación de Joan Ferrés.
Aquest capítol m'ha semblat molt engrescador, ja que parla de temes que mai m'havia plantejat ni havia escoltat parlar d'ells.
Ara no em posaré a explicar tot el capítol, ja que són un seguit de pàgines molt intenses, però vull destacar algunes parts que m'han cridat molt l'atenció.
En primer lloc, J. Ferrés ens parla de què l'escola està desfasada, és a dir, que està ancorada al passat. Dóna diverses raons, com per exemple, la poca integració dels mitjans de comunicació de masses a l'escola o la poca consideració que se li dóna a la tecnologia.
Per una altra banda, vull destacar el que explica a l'apartat "Un nuevo hombre". Aquí explica que el cervell humà està dividit en dos hemisferis. L'hemisferi esquerre  controla les funcions lligades al llenguatge i a la abstracció. Per exemple: la lectura, l'escriptura, el càlcul, l'aritmètica... En general, podríem dir que controla el pensament analític i la lògica formal.
Per una altra banda, tenim l'hemisferi dret. Té més sensibilitat per el que és visual i auditiu. Aquest hemisferi controla operacions de sintaxis, i anàlisis, la percepció dels esquemes significatius, reconeixement dels rostres, distinció de les formes, discriminació dels acords musicals, etc. Podríem dir que són funcions espacials no verbals.

El que més m'ha cridat l'atenció és que a l'escola el que treballem més és l'hemisferi esquerre. En canvi, a la societat i a la nostra vida, el que utilitzem constantment és l'hemisferi dret. Els experts creuen que al utilitzar més un hemisferi que l'altre, s'està desenvolupant més i s'ha creat un nou llenguatge: l'audiovisual. 
Consisteix en comunicar les teves intencions a través de les emocions. Un cas molt clar els anuncis publicitaris que podem veure contínuament a la televisió.
Per exemple, quan llegim un text, el que fem és veure la imatge, ens dóna una idea que convertim en emoció.
És molt diferent el que passa al veure una fotografia, ja que veiem la imatge que automàticament ens provoca una emoció i després rebem la idea.
Avui en dia, es dóna molt més el segon cas que el primer, ja que estem envoltats d'imatges, de fotografies, etc.

Si us ha interessat el tema, aquí podreu llegir el llibre de Joan Ferrés complet:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada