Resum blog

Resum blog

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Llicències

A la classe de GTIC (Gestió de les tecnologies de la informació i de la comunicació) d'avui hem dedicat dues hores a treballar uns temes molt interessants que crec que val la pena parlar-ne d'ells.
Quan hem de fer un treball per l'escola, la universitat o pel que sigui, normalment utilitzem fotografies que agafem de Google Imatges ja que és una manera ràpida de trobar una imatge. A més, és molt senzilla, només cal "copiar" i "enganxar". Però, alguna vegada us heu preguntat si aquelles imatges es poden agafar d'allà simplement, o estem cometent un delicte, ja que l'autor de la fotografia té una sèrie de drets?
Doncs, moltes vegades, sense saber-ho, copiem imatges que realment estan sota els drets d'autor, és a dir, que només podem veure la imatge; ni copiar-la, ni compartir-la. Això és el que s'anomena Copyright.
Per una altra banda existeix un altre tipus de llicència, més permissiva, que és la Creative Commons, la qual et permet copiar i compartir les imatges, vídeos, etc. Però no et permet comercialitzar-los, ni atribuir-te'ls. A més s'ha de posar el mateix tipus de llicència a la fotografia, vídeo, etc. si el publiques a una altra banda. Això és molt interessant però, com podem saber quin tipus de llicència té una imatge?
A més del buscador de Google, n'hi ha d'altres que estan especialitzats només en imatges. Flickr és una pàgina en la qual podràs trobar imatges de molt bona qualitat i  és molt més senzill veure quina és la seva llicència. Tan sols has de fer click al botó dret del teu ratolí. 
També mitjançant la Wikipedia trobem una eina que posa Wikimedia Commons en la qual també es poden trobar aquest tipus de facilitats.
Amb la música passa el mateix que amb les fotografies, que moltes vegades la descarreguem quan no tenim els drets d'autor. Aquí us poso una pàgina on es troben cançons que sí es poden descarregar (i escoltar online) ja que els seus cantants, que no són coneguts, han decidit que aquesta és una manera de que la seva música es pugui difondre i es faci conèixer. La pàgina web de la que estic parlant és aquesta: http://www.jamendo.com/es/

Per saber una mica més de la llicència Creative Commons:
Existeixen 4 condicions:

-Reconeixement: s'ha de reconeixer qui és l'autor d'aquesta obra.


-No comercial

-Sense obres derivades: tal i com ens diu la pàgina web de Creative Commons, l'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació d'aquesta.
-Compartir igual: es poden crear obres derivades, però s'ha de mantenir el mateix tipus de llicència.

Si combinem aquestes quatre condicions, resulten 6 llicències per escollir, segons el que més et convingui:



Reconeixement



Reconeixement-NoComercial


Reconeixement-NoComercial- CompartirIgual


Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada

Reconeixement-CompartirIgual


Reconeixement-SenseObraDerivada



Com podeu veure, hi ha diversos tipus de llicències i tu has d'escollir quin tipus de llicència és més adient per la teva obra, arxiu...
A més, també hem de tenir en compte quina llicència tenen els arxius que ens descarreguem. Per exemple, haurem de tenir en compte que aquells arxius que no es poden fer obres derivades, no els podrem modificar.

Segons la meva opinió, aquests tipus de llicències estan molt bé ja que tothom pot accedir a la informació, les imatges, etc, però sense perdre el dret d'autoria.

Aquest blog, està sota la llicència de Creative Commons que demana que es reconegui l'autor i que no s'utilitzi per a fins comercials. És a dir, que si algú vol copiar una entrada del meu blog per publicar-ho en el seu blog, per exemple, haurà de citar el meu nom. 

La llicència Creative Commons està molt relacionada amb la cultura lliure, és a dir, amb que es promogui la distribució i l'edició de dades (textos, imatges, etc). Però si voleu saber més sobre la cultura lliure i el programari lliure, us recomano llegir aquesta entrada: Cultura lliure i programari lliure


*La informació sobre la llicència Creative Commons l'he extreta de la pàgina oficial d'aquesta llicència:
http://cat.creativecommons.org/llicencia/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada