Resum blog

Resum blog

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Cultura lliure i programari lliure

Hola a tots.
Aquesta entrada està molt vinculada amb la que parla de Llicències.
Com ja vaig explicar a aquesta entrada, la llicència Creative Commons, consisteix en cedir els drets de les teves obres, ja siguin imatges, documents escrits, etc. per tal de què altres persones puguin llegir-los, compartir-los, etcètera sense haver de pagar. 
Aquesta pràctica (posar llicències del tipus Creative Commons, en comptes de Copyright) porta a una cultura lliure.
El que promou aquest corrent de pensament és que tothom pugui distribuir i editar de la manera que vulgui els arxius. Això provoca que es crein treballs col·laboratius. 
La cultura lliure és un moviment contrari als drets d'autor i al Copyright.
Per tant, podem dir que les llicències Creative Commons, promouen la cultura lliure, igual que també ho fa el programari o Software lliure.

Però en què consisteix el Software lliure?

Primer de tot, cal saber com funcionen els programes de l'ordinador. Per simplificar-ho molt, podriem dir que els processadors han de llegir i executar les instruccions que tu li dones, però aquestes han de ser molt senzilles. Per a les accions més complicades, el processador, haurà d'executar moltes instruccions bàsiques.
Els programadors el que fan és escriure aquestes instuccions, per tal de que el processador les pugui llegir i executar. El codi font està format per la relació completa d'expressions complexes.
Perquè el processador pugui executar aquestes expressions, s'hauran de convertir en instruccions bàsiques. Aquesta és la feina del codi executable.

És important sabes que existeixen diferents tipus de programari:
  • El programari convencional o privatiu: no es poden corregir errades de programació, ni editar-lo, ni modificar-lo. Tampoc permet fer-lo servir per a finalitats diferents a les que han prevists els autors.
    Dintre del programari convencional, existeixen diferents tipus:
    -El programari gratuït (Freeware)
    -El programari de prova (Shareware)
    -El programari comercial 
  • El programari de codi obert (open source): Aquest tipus de programari, permet accedir al seu codi font, per tant, també es pot editar, modificar, adaptar i difondre la versió resultant d'aquestes variacions.
  • El programari lliure (Free software): Dóna diverses llibertats: d'utilitzar-lo, d'estudiar-lo, de redistribuir-lo i d'introduir-hi millores i fer-les públiques.
    Alguns exemples de programari lliure són:
    -Firefox (navegador)
    -OpenOffice (serveix per a escriure documents, crear presentacions, fulls de càlcul...)
    -Gimp (programa d'edició fotogràfica)
    -Audacity (programa d'edició d'audio)

    Tots aquests programes i molts més, els podem descarregar de la pàgina: 
    http://www.softcatala.org/
A més, si vols acabar d'entendre com funciona un processador d'un ordinador, pots fer un cop d'ull a aquesta  MUD.


Crec que aquesta informació és molt interessant, ja que així podem conèixer una mica millor el món de la informàtica en el qual vivim. Jo havia escoltat parlar del programari lliure però no tenia massa clar en què consistia ni què era el que et permetia exactament.
He de dir que la MUD d'edu365 m'ha ajudat molt a entendre tots aquests conceptes que són nous per a mi i que molta de la informació que he exposat, està extreta d'aquí. 
Per últim vull recomanar-vos llegir un article sobre la cultura lliure del País:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada