Resum blog

Resum blog

divendres, 6 de desembre del 2013

Trucs infal·libles

A la classe d'avui de GTIC he après moltes coses i molt útils.

Tots sabem que citar la font de la qual has extret la teva informació -en un treball, per exemple- és essencial per tal de donar credibilitat.
A la Wikipedia, per exemple, s'han de citar sempre les fonts que has utilitzat per posar allà una informació, ja que s'ha de poder contrastar. Cal dir que no qualsevol font és fiable i que això s'ha de tenir en compte a l'hora de buscar informació.

Moltes persones a l'hora fer un treball utilitzen Microsoft Word, o Google Docs. Avui parlaré només de com fer citacions a Microsoft Word.
Abans de tot, he de dir, que les citacions tenen diverses formes estàndards. Nosaltres, a la nostra Facultat, utilitzem l'estil APA i també l'estil ISO 690 (numèrica). Encara que Microsoft Word, dóna l'oportunitat de posar molts altres estils.
Com deia, és molt senzill citar a un document Word, només s'ha de saber com fer-ho i és el que explicaré ara mateix.
Primer, hem de fer click a Referències i posar l'estil en el qual volem que aparequin les nostres cites. 
A referències també trobarem: inserir cita. Quan clickem a sobre, s'obrirà un desplegable. Haurem d'escollir l'opció de: Afegir una nova font.
Per que quedi més clar, insereixo una imatge abans de continuar:



A continuació s'obrirà una quadre que haurem d'omplir segons les característiques de la font que vols citar:


Una vegada omplert allò que ens demana, la cita sortirà automàticament al document.
Aquí podeu veure d'un exemple del la citació del llibre Va de mestres, de Jaume Cela i Juli Palou.


Potser ara esteu pensant que per que et faci només això, és més senzill ficar-ho tu directament, en comptes d'omplir la taula d'un munt de dades, però no, aquesta referència es queda com "guardada" a la memòria i després et servirà per fer la webgrafia o blibilografia, que ara anomenarem: treballs citats.

Per tant, una vegada hagis inserit totes aquelles cites mitjançant aquest procés, al final del teu treball, pots inserir una secció on s'explica quins són els treballs que has citat durant el teu treball. Això és molt senzill, només has de posar-te a referències i fer click a "Bibilografia". S'obrirà un desplegable i hauràs de clickar a "Treballs citats".


D'aquesta manera, automàticament se t'omplirà amb les cites que has fet anteriorment. Si afegeixes alguna cita més, només hauràs de clickar a "Actualitzar taula".

Sobre referències no cal dir res més, perquè això és el més bàsic. Ara vull parlar sobre com fer una taula de continguts (el que normalment anomenem índex).
Primer de tot hem de saber que els documents Word permeten catalogar el text com a normal, títol, subtítol, etc.
Això fa que quan vulguem fer una catalogació que estigui al mateix nivell que a un altre, al posar-lo amb el mateix estil, sigui més fàcil la comprensió i a més si et poses a sobre d'un d'aquests títols i després et poses a sobre de l'estil que has utilitzat i li dones al botó dret, pots fer que tots els títols d'aquesta categoria canviïn a la vegada. Per exemple: si tu has catalogat a una frase com a Títol 1 i a una altra frase també, i vols canviar el color a vermell, només hauràs de fer click en un d'ells i fer aquest procés, per tal de canviar els dos títols. 
És una mica embolicat d'entendre, però crec que amb una imatge es pot entendre millor.


Si vas fent aquest procés, en el qual catalogues cada títol, després serà molt més fàcil fer l'índex. Només has de fer click a "Referencies" i després a "Taula de continguts". La taula (que serà l'índex) es crea automàticament. Si afegeixes alguna informació només has de fer click a "Actualitzar la taula".



ALTRES TRUCS INTERESSANTS:
  • Per saltar d'una pàgina a una altra CTRL + ENTER
  • Per anar a l'inici CTRL + INICIO
  • Per anar al final CTRL + FIN
  • Per passar paraules CTRL + Fletxa de dreta o d'esquerra
  • Per passar línies CTRL + Fletxa d'adalt o d'abaix
  • Si fas CTRL + Click a alguna cosa de la taula de continguts, et porta on està aquesta cosa.
Espero que us hagi estat tant útil com a mi tota aquesta informació, ja que penso que pot servir per a estalviar molt de temps a l'hora de fer treballs. A més, tot això de les referències, fa que el treball quedi documentat (dir d'on has extret la informació sempre és important) i que el Word t'ho faci automàticament és molt pràctic.

Crec que si tot això m'ho haguessin explicat quan estava a l'escola, hauria estalviat molt de temps, i hauria fer molt millor els treballs. Per això penso que cal explicar aquests "trucs" als alumnes quan estan encara a l'escola, perquè ho puguin aplicar durant tota l'etapa escolar i universitària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada