Resum blog

Resum blog

dilluns, 30 de setembre del 2013

Què és un RSS?

Hola a tots.
En aquesta entrada parlaré de què són les RSS, quin us li podem dintre d'un blog...
Símbol RSS, extret de Flickr*
RSS són les sigles de Really Simple Syndication. Serveix per compartir contingut d'una web a una altra. 
Per exemple, si jo afegeixo un canal RSS al meu blog, una altra persona que tingui un blog podrà seguir les meves entrades o els meus comentaris. 
Al meu blog, mitjançant el RSS de la pàgina web del Periodico d'educació (a la dreta), podem veure les últimes notícies que s'han publicat.
Crec que aquesta manera de compartir pàgines web és molt útil i fàcil, ja que només has d'afegir-lo al teu blog mitjançant un gadget.
Aquesta manera de compartir pot ser molt útil per a aquelles persones que tinguin una pàgina d'inici personalitzada. 
A la web http://www.netvibes.com/es pots fer-te una pàgina d'inici d'aquest tipus. És bastant senzill, només has d'afegir el RSS de les pàgines web que a tu t'interessin a la teva pàgina d'inici fent click a "afegir" i després a "Canal". 
Ja que l'he anomenat, donaré la meva opinió sobre les webs d'inici personalitzades. En primer lloc crec que és molt útil, ja que al ficar-te al teu navegador directament et surten les pàgines que més visites normalment. Aquest fet provoca un gran estalvi de temps, ates que cada dia ens fiquem a Internet innumerables vegades, i això fa que només hagis de fer un click per visitar la teva pàgina preferida. A més a més, és un espai privat, cap persona veu el que tu tens posat allà.
Desitjo que us hagi servit d'alguna cosa tota aquesta informació i que si teniu l'oportunitat proveu d'utilitzar el Netvibes.


divendres, 27 de setembre del 2013

Llenguatge i llengua

Avui ha estat la primera classe de gran grup de l'assignatura de COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital). Realment, ja vam tenir una classe, però va ser només presentació i la professora, ens va dir que definíssim llengua i llenguatge, ja que el proper dia començaríem parlant d'elles.
Jo mai m'havia plantejat quina podia ser la diferència entre aquestes dues paraules. En realitat, ni tan sols m'havia plantejat que podia existir-hi alguna diferència. Quan ens va posar aquests petits deures, vaig haver de pensar molt i encara així no arribava a cap conclusió coherent. Per tant vaig recórrer al diccionari i al text que ens va donar que tractava sobre aquest tema. Encara que he de dir que no vaig aclarir-me massa. La diferència principal que vaig trobar era que el llenguatge és una eina i que la llengua és un conjunt de paraules.
Avui a la classe, hem aclarit aquesta qüestió. Entre uns i altres, hem arribat a l'acord que la llengua és un sistema de normes lingüístiques i signes ben organitzats. Per dir-ho d'una altra manera, és el conjunt de paraules que organitzades d'una determinada manera serveix perquè unes persones es puguin comunicar entre elles. 
Per una altra banda, el llenguatge és alguna cosa més que un mitjà de comunicació. És una capacitat que serveix per expressar emocions, desitjos, pensaments, sentiments, idees... Gràcies al llenguatge (i no a la llengua) podem organitzar el món, perquè limita les percepcions del nostre entorn. Organitza el món i per tant, el redueix. Si no fos així, no ens podríem entendre. Per entendre tot això posaré un exemple: si en comptes de dir taula, cadascú possés el seu nom a una taula, seria un caos, ja que cadascú anomenaria d'una manera a la seva taula. Això em recorda una mica a allò que deia Nietzsche: que cadascú havia de posar a les coses aquell so que li sortís al veure-la. D'aquesta manera cadascú tindria el seu llenguatge propi. 
Això és el que volem evitar tenint un llenguatge comú.
Del llenguatge podem dir també que ens serveix d'autoexpressió, i que és una facultat humana universal, és a dir, que qualsevol ésser humà té aquesta capacitat, que fa possible l'aprenentatge lingüístic. 
Encara que siguin coses diferents, el llenguatge i la llengua tenen una gran relació. En primer lloc, gràcies al llenguatge desenvolupem la llengua amb la que estem en contacte. En segon lloc, podem dir amb tota certesa, que el llenguatge es concreta en una llengua.

Després de tot això he reflexionat una mica a casa i m'he fet diverses preguntes: Domino la meva llengua? I dominar el llenguatge, és sinònim d'expressar-se bé? Crec que hauré de buscar respostes a aquestes qüestions durant aquest curs.

dimecres, 25 de setembre del 2013

El primer treball

Hola a tots i a totes.
En aquesta entrada mostraré el primer treball que hem fet en grup a l'assignatura de GTIC. 
El professor ens va demanar que féssim un treball per tal d'experimentar amb una eina nova per a la majoria de nosaltres: Google Drive. Per això necessitàvem un context, i aquest era el de fer un treball amb la temàtica que volguéssim. 
El meu grup estava format per tres persones: Sandra, Marina V. i jo. Vam decidir que el nostre tema a treballar serien els tipus d'escola, així aprendríem quines són les seves diferencies i semblances. 
Gràcies a una aplicació de Google, que tothom que tingui un compte de Gmail pot utilitzar, Google Drive (també anomenada Google Docs) vam poder fer tres tipus de documents: un document on vam redactar tot el nostre treball, un formulari on vam fer una sèrie de preguntes sobre les escoles i finalment, una presentació de diapositives del nostre treball. 
Aquí he penjat els tres tipus de documents, que m'ha costat bastant treball aconseguir-ho. Espero que us agradi el treball i que us animeu a fer el formulari.

He de dir que m'ha sorprés molt la utilitat d'aquests documents, ja que pots treballar en grup però cadascú des del seu ordinador. Només cal que creïs un document i el comparteixis amb les persones que tu vulguis. Llavors has de decidir si vols que també editin el document o només el puguin mirar. 

Personalment, crec que aquesta eina és molt útil per a fer treballs en grup, ja que així no cal que totes les persones quedin a un mateix lloc per fer-lo, sinó que cadascú des de casa seva pot fer la seva aportació. 
Penso que utilitzaré molt Google Drive durant aquest curs, per fer treballs de totes les assignatures.

Aquest és el nostre treball:
Aqui podeu veure la presentació en diapositives

Aquí podeu trobar el formulari

diumenge, 22 de setembre del 2013

WebQuest

En aquesta entrada parlaré de què és una WebQuest i després posaré un vídeo per exemplicar aquest concepte.
El model de WebQuest va ser desenvolupat al 1995 per Bernie Dodge. Segons ell, una WebQuest es tracta d'una activitat en la qual, total o parcialment, s'ha de buscar informació a la Web per tal de poder realitzar una investigació. Això es pot aplicar perfectament a l'àmbit de l'ensenyament, com podreu veure al vídeo que he inserit en aquesta entrada.
La WebQuest forma part d'un procés d'aprenentatge guiat. Tal i com veiem al vídeo que trobem a la pàgina http://www.edu3.cat/ la professora va donant una sèrie de instruccions perquè els alumnes busquin informació a la Web, preguntin als seus companys, etc. 
En concret, la tasca que porten a terme tracta sobre les constel·lacions zodiacals. En aquesta pàgina Web no només podreu trobar informació i algun vídeo més sobre les WebQuest, sinó que és un espai molt útil per alumnes i professors ja que hi ha material didàctic de totes les materies, i a més també es poden trobar recursos audiovisuals i programació educativa.

Edu3.cat      
                                               

Crec que aquesta activitat pot ser molt interessant per fer-la a classe, ja que els alumnes han de treballar en conjunt o individualment per trobar una sèrie d'informacions. Això provoca que si és individual, hagin de ser capaços de dur a terme un treball autònom. I si el treball és col·lectiu, hauran de ser capaços de posar-se d'acord, de treballar en equip.

dijous, 19 de setembre del 2013

Què és un blog?

Hola a tots. 
A aquesta entrada vull parlar de què és un blog, ja que com a plataforma que utilitzo per expressar-me, crec que és important coneixer-la.
Com podeu veure, un blog és una pàgina web personal que s'allotja en una plataforma, que pot ser Blogger (com aquesta), Wordpress, la Coctelera, etc.
El blogaire és aquella persona que s'encarrega de crear i mantenir el blog.
La blogosfera és el conjunt de blogs d'un determinat tema i la interacció entre els blogaires i els lectors del blog. A nosaltres, ens interessa especialment, la blogosfera educativa, que són tots aquells blogs dedicats a temes educatius.

És important saber que dintre de l'educació, els blogs poden fer una bona tasca. Per exemple, poden servir de recull d'informació de les classes, afegir-hi reflexions i informació extra. Aquest tipus de blog és el meu. El blog de l'alumne.
També hi ha blogs d'escola, blogs de professors (aquí podeu visitar el blog del nostre professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/ ), els blogs d'aula.
El meu blog s'anirà desenvolupant poc a poc i potser podreu veure algun altre exemple de blog en algun moment.

dimarts, 17 de setembre del 2013

Declaració d'intencions

Hola a tots.
Sóc l'Ainoa i aquest any he començat a estudiar Educació Infantil a la Universitat Ramon Llull. 
Avui a l'assignatura de GTIC ens han proposat fer un blog per tal de poder explicar el que fem a les classes, aprendre a fer-los servir però sobretot poder compartir les nostres experiències amb altres persones. Així que a partir d'ara faré servir aquest espai per comunicar-me amb tots els que vulguin seguir-me.